Isolatie eisen aangepast

De eisen met betrekking tot de geluidsisolatie bij splitsen zijn afgelopen zomer dan toch nog aangepast. De eisen zoals ze nu geformuleerd zijn komen overeen met het voorstel dat onze stichting via een burgeragendering heeft voorgesteld. Daarmee is deze burgeragendering alsnog een succes.
De regeling bevat nu de volgende tekst:

  • Lid 1 Geluidsisolatie
    Er wordt aangesloten bij de geluidsnormen die gelden bij nieuwbouw; de om te zetten of te vormen woonruimte moet overeenkomstig NEN 5077:2019 voldoen aan:
    • minimaal 52 dB voor luchtgeluidsisolatie (DnT,A,k) voor woningscheidende constructies (horizontaal/verticaal) van een verblijfsruimte en een besloten ruimte van een aangrenzende  (woon)functie en:
    • minimaal 47 dB voor luchtgeluidsisolatie (DnT,A,k) bij twee niet in een verblijfsgebied gelegen besloten ruimtes van aangrenzende (woon)functies.

Volgende stap is echter nog wel de handhaving. Controle door een deskundige bij de gemeente blijft vaak achterwege onder andere door het gebrek aan deskundigen. Of er nu vaker door de gemeente naar meetrapporten wordt gevraagd moeten we nog afwachten.
Er is ook nog een addertje. Ze hebben een vage ontsnappingsmogelijkheid gecreëerd:

  • Lid 2 Uitzonderingsmogelijkheid geluidsisolatie eisen
    Burgemeester en wethouders kunnen in zwaarwegende gevallen, indien blijkt dat na het treffen van voorzieningen de benodigde geluidsisolatie niet wordt behaald, afwijken van lid 1.

Wat zwaarwegende gevallen zijn wordt niet omschreven, ook niet in de toelichting.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.