Horeca niet te handhaven

De gemeente wil de horeca meer vrijheid geven in hun doen en laten. Daarbij is de gedachte dat ze immers toch moeten voldoen aan de “strenge” geluideisen dus er zal van extra geluidsoverlast geen sprake kunnen zijn. Omwonenden weten natuurlijk dat dat slechts een papieren werkelijkheid is.
Onderstaand is een geluidregistratie weergegeven van geluid bij een café in de binnenstad van Utrecht. De tijdsperiode loopt van middernacht tot 4 uur. De blauwe lijn is het geluidniveau in dBA, de rode lijn is het geluid in dBC. De dBC-lijn geeft een betere weergave van het geluid incl. de bassen.
Het café is voorzien van een verzegelde geluidsbegrenzer. Deze begrenst het geluid zowel in dBA als in dBC.

dBAC

Wat je hierop ziet is dat gedurende een periode van ca 2 uur het dBC niveau flink omhoog gaat, terwijl het dBA niveau vrij constant blijft. Dat betekent niets anders dat er flink wat bassen bij zijn gekomen. Dat zijn er ook zoveel dat het ook niet anders kan dan dat er (tijdelijk) buiten de begrenzer om gewerkt wordt. De enige manier om dit te stoppen is dat ze op heterdaad betrapt worden. Maar dat is vrijwel onmogelijk. Op het moment dat een ambtenaar zich aan de deur zal melden wordt een en ander onmiddellijk ontmanteld. Tegen de tijd dat de ambtenaar bij de apparatuur is aangekomen valt er niets meer te zien.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.