2 petities voor minder geluidsoverlast

Samen met Actiegroep Binnestad030 organiseert de UStG 2 petities die via een raadsagendering moeten leiden tot minder geluidsoverlast voor bewoners in de hele gemeente Utrecht.

De eerste petitie heeft betrekking op de Beleidsregel splitsen en omzetten. Daarin staat een regel opgenomen die bedoeld was om een minimale geluidsisolatie tussen woningen te waarborgen. Deze regel is echter zo knullig geformuleerd dat de regel geen eis bevat. De afdeling bij de gemeente (VTH) die daar over gaat heeft dat ook erkend, maar vind het niet nodig om dat op korte termijn te gaan repareren. Hierdoor wordt het door de gemeenteraad in 2015 beoogde doel al jaren niet bereikt.
Om op een kortere termijn de beleidsregel aangepast te krijgen hebben we ook hiervoor een petitie gestart.
Let op: het is van belang dat je tevens je adres, meisjesnaam bij gehuwde vrouwen  (ja ja, ook dat is gemeentebeleid) en geboortedatum vermeld. Als je dat nalaat tel je helaas niet mee voor de burgeragendering.
Naar de petitie
Je kunt hier meer lezen over de bedoeling van de petitie.

De 2e petitie gaat over het geluid bij evenementen. Op dit moment is er in Utrecht een Beleidsregel van kracht die toestaat dat er 80 dBA geluid aan de gevel van woningen mag zijn. Als je een slecht geïsoleerde gevel hebt met een geluidsisolatie van 15 dB (geen uitzondering in de monumentale binnenstad) dan betekent dat dat je binnen 65 dBA voor je kiezen krijgt. Dat is een geluidniveau waarbij je je niet meer zonder stemverheffing voor je medebewoners verstaanbaar kunt maken.
De Raad van State heeft de afgelopen jaren meermaals uitgesproken dat zoiets onaanvaardbaar is. Zo stelt de Raad bijv. bij uitspraak van 10 juli 2019 dat de geluidsisolatie van de gevel op z’n minst onderzocht moet zijn om een belangenafweging te kunnen maken. Dergelijk onderzoek heeft de gemeente Utrecht niet of nauwelijks uitgevoerd en al helemaal niet voor alle 39 evenementenlocaties.
Onder andere de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Breda hebben afgelopen jaren de geluidnormen bij evenementen aangescherpt. Utrecht blijkt nog geen aanstalten te maken om hetzelfde te doen.
Vandaar dat we deze petitie gestart zijn:
Let op: het is van belang dat je tevens je adres, meisjesnaam bij gehuwde vrouwen (ja ja, ook dat is gemeentebeleid) en geboortedatum vermeld. Als je dat nalaat tel je helaas niet mee voor de burgeragendering.
Naar de petitie.
Je kunt hier meer lezen over de bedoeling van de petitie.

 

Dit bericht is geplaatst in buren, evenementen. Bookmark de permalink.