Waarschuwing voor stilrekenen door gemeente

We kenden al diverse vormen van schoonrekenen maar de gemeente is nu serieus bezig gegaan met stilrekenen. Dat doet de afdeling VTH door allerlei trucjes toe te passen. De meeste mensen hebben er immers toch te weinig verstand van. En zolang niemand er bezwaar tegen maakt komen ze er gewoon mee weg.

Hoe gaat dat in z’n werk ?
Als er klachten/meldingen komen over geluidsoverlast dan kan het gebeuren dat de gemeente langskomt om geluidmetingen te verrichten. Hoe dat in z’n werk moet gaan staat allemaal beschreven in de zgn Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai (HMRI).
Hierin staat bijvoorbeeld beschreven waar de geluidmeter moet worden opgesteld. Dat is bijvoorbeeld altijd 2 meter voor de gevel van een woning. Nu is dat natuurlijk niet altijd even praktisch uit te voeren. Toch handelt de gemeente Utrecht al jaren in strijd met dit voorschrift door geluidmeters aan regenpijpen te hangen.
De laatste tijd wordt daar echter nog iets aan toegevoegd. Er wordt, omdat er aan de regenpijp gemeten wordt, doodleuk 6 dB van het meetresultaat afgetrokken. Dit wordt uiteraard weer zgn. “wetenschappelijk” onderbouwd, maar die onderbouwing rammelt aan alle kanten.
Op deze manier wordt een praktisch argument, om niet volgens de voorschriften van de HMRI op 2 meter afstand te meten, nog eens extra misbruikt om meetresultaten flink naar beneden bij te stellen.
Als de gemeente bij jou met een geluidmeter aan een regenpijp komt meten en vertrouw je het niet, neem dan vooral kontakt met ons op.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.