In Amsterdam strengere geluidsnormen bij evenementen

Sinds dit jaar is in Amsterdam een nieuwe beleidsregel van kracht met grenswaarden voor het geluid van evenementen bij woningen. Deze grenswaarden zijn 10 tot 20 dB lager dan in Utrecht. Dit nieuwe beleid lijkt nu landelijk leidend te worden bij gerechtelijke uitspraken in dit soort zaken.
Ter vergelijking staan de toelaatbare grenswaarden aan de gevel voor Amsterdam en Utrecht hieronder weergegeven.

 AmsterdamUtrecht
muziekevenement85 dBC95 dBC
evenement waarbij muziek niet de hoofdrol speelt75 dBC95 dBC
bijzonder evenement (bv. Koningsdag)95 dBC105 dBC

In Amsterdam wordt alleen nog een grenswaarde gesteld voor dBC. In Utrecht wordt tevens nog dBA gehanteerd maar dat heeft in de meeste gevallen geen meerwaarde meer. Dit komt doordat er tegenwoordig zoveel bassen in evenementengeluid zit dat dBC in de meeste gevallen maatgevend is.
Daarnaast wordt in Amsterdam nu onderscheid gemaakt tussen evenementen waarbij muziek wel of niet de hoofdrol speelt. Utrecht doet dat niet.

Als Utrecht dit beleid gaat (of zal moeten ?) volgen dan kan dat voor diverse evenementen  (Lepeltje, Bo(c)k/Streekbierfestival etc.) een 20 dBC lager geluidsniveau bij de gevels van woningen op gaan leveren .

De Amsterdamse beleidsregel is hier te downloaden.

 

Dit bericht is geplaatst in evenementen. Bookmark de permalink.